Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Labneh na pikantnie

Labneh na pikantnie

Labneh to bardzo łatwy do wykonania w domu serek z jogurtów greckich. Jest lekki i puszysty, idealny do smarowania pieczywa. Przygotowałam wersję lekko pikantną, ale przyprawy możecie dopasować do własnych upodobań.

Składniki:

  • Jogurt grecki - 2 duże - 800g
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1/4 łyżeczki
  • Czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki
  • Chilli grys - 1/4 łyżeczki
  • Papryka ostra - 1/4 łyżeczki

Jogurty mieszamy z solą i przyprawami.
Sitko wykładamy gazą, ściereczką tetrową lub chustą serowarską. Wykładamy serek. Ja użyłam gazy kupionej w aptece, złożyłam ją na pół.
Gazę związujemy luźno (można użyć gumki). Sitko kładziemy na misce i tak umieszczamy w lodówce.
Po 6 godzinach możemy odlać pierwszą porcję serwatki spod sera i trochę mocniej związać. Ja nie związałam, dlatego mój ser nie ma zbyt ładnego kształtu ;)
Znów wstawiamy całość do lodówki na kolejne 2 dni. W międzyczasie odlewamy serwatkę co najmniej raz dziennie.
Po dwóch dniach serek na świetną konsystencję - trzyma kształt, ale jest miękki. Mi smakował dużo lepiej niż sklepowe serki do smarowania.

 

Komentarze

  1. Już się tyle razy zabierałam do tego serka, ale ta wersja jest po prostu znakomita! MUSZĘ sobie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też długo się zbierałam ;) a praktycznie nie ma z nim roboty

      Usuń
  2. bardzo lubię ten serek , a Twoja wersja bardzo mi sie podoba

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty