Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Koreańskie hot dogi


Parówka z serem w mega chrupiącej panierce to idealny patent na imprezową przekąskę. Sekretem wyjątkowej chrupkości jest ciasto i azjatycka bułka tarta.

Składniki:

  • Parówki - 6szt
  • Ser żółty, twardy - 12 podłużnych kawałków (mniej więcej szerokości parówek)
Ciasto:
  • Mąka - 300g
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Sól - 1/4 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Jajko - 1szt
  • Mleko - 180ml
Dodatkowo:
  • Panierka panko - ok 200g
  • Olej do smażenia

Potrzebne będą też patyczki do szaszłyków

 

Parówki dzielimy na pół. Na długie patyczki do szaszłyków nabijamy po pół parówki i kawałek sera żółtego. 

Jeśli wolicie opcję bez sera, nabijcie na patyczki całe parówki.


 Wszystkie składniki na ciasto mieszamy. Powinno być dość gęste i klejące. Ciasto przelewamy do wysokiej szklanki, do 2/3 wysokości. Na duży talerz wysypujemy panko.
Parówki moczymy w cieście, nadmiar delikatnie strzepujemy. Od razu obtaczamy w panko i odstawiamy. Przygotowujemy od razu wszystkie dogi - ciasto bardzo dobrze się trzyma i nie zjeżdża z parówek.

Do wysokiego garnka nalewamy olej. Musi być go dużo, aby całe parówki z serem były zamoczone. Kiedy olej będzie bardzo mocno nagrzany wkładamy hot dogi tak, aby patyczek wystawał poza olej. Smażymy na rumiany kolor. Po wyciągnięciu odstawiamy na ręcznik papierowy.



 

Hot dogi podajemy gorące. Najlepiej smakują z ostrym sosem i świeżą surówką.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty