Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Chrzanowa zupa krem


Gęsta kremowa zupa chrzanowa. Sprawdzi się na Wielkanoc jak i na co dzień. Zupę zrobiłam na kawałku skóry z wędzonego boczku - nadała jej wspaniały aromat!

Składniki:

  • Ziemniaki - 800g
  • Marchew - 1szt
  • Seler - 1/4szt (ja użyłam kawałka selera z nacią)
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Skóra z wędzonego boczku - 1 kawałek
  • Chrzan tarty - 3 łyżki
  • Sól, pieprz
  • Opcjonalnie łyżka śmietany

Ziemniaki, marchew i selera kroimy w większą kostkę.
Cebule i czosnek kroimy na kawałki.
Na patelni podgrzewamy skórkę z boczku, aż wytopi się z niej tłuszcz. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy kilka minut często mieszając. Na końcu dodajemy pozostałe warzywa i znów kilka minut smażymy, aż lekko się zarumienią.
Całość przekładamy do garnka i zalewamy wodą (kilka centymetrów nad powierzchnię warzyw). Dodajemy chrzan, sól i pieprz. Gotujemy na niedużym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Wyciągamy skórę z boczku. Blenderem miksujemy zupę do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli zupa jest za gęsta, dodajemy trochę wody. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Zupę można zaprawić śmietanką, ale nie jest to konieczne.

Moją zupę chrzanową podałam z grzankami i plasterkami kabanosów pleśniowych.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty