Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami

Paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami

Puszyste ciasto nadziane pieczarkowym, mocno doprawionym farszem. Idealne jako samodzielna przekąska na zimno, łatwe do zabrania na piknik czy wycieczkę rowerową. Na ciepło z barszczem również smakuje wyśmienicie!

Składniki:

Ciasto krucho-drożdżowe:
  • Mąka pszenna - 500g
  • Masło zimne - 150g
  • Jajko - 1 szt
  • Drożdże suche - 7g
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 1 płaska łyżeczka
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Woda zimna - 2-3 łyżki
  • Dodatkowo jajko - 1szt do posmarowania
Farsz pieczarkowy:
  • Pieczarki - 1kg
  • Cebula - 2szt
  • Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej - 1 łyżka

Farsz:
Pieczarki myjemy, osuszamy. Kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy pieczarki i cebulę. Doprawiamy paprykami mielonymi, solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem, aż pieczarki zmiękną i puszczą wodę. Odkrywamy i gotujemy do czasu, aż cała woda wyparuje. Farsz nie powinien być zbyt mokry. W razie potrzeby doprawiamy.
Odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto:
Zimne masło ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę. Mieszamy je z mąką, jajkiem, cukrem, solą, jogurtem, drożdżami i 2 łyżkami wody. Zagniatamy ciasto, aż do połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy jeszcze łyżkę wody. Powinniśmy otrzymać ciasto dość gęste, zwarte, ale lekko kruche. Ciasto krucho-drożdżowe nie musi wyrastać, od razu szykujemy je do pieczenia.
Ciasto dzielimy na pół. 

Porcję ciasta rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra. Przestudzone pieczarki układamy na połowie ciasta i zwijamy w rulon tak, aby zakładka ciasta była pod spodem.

Paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami

 

Rulon kroimy na kawałki - rozmiar według uznania. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Górę nacinamy nożem i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia, około 25 minut.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty