Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Kurczak w piekarniku halogenowym

Kurczak w piekarniku halogenowym

Soczysty, aromatyczny, z chrupiącą skórką - kurczak z halogena jest idealny na niedzielny obiad.

Składniki:

  • Kurczak - 1szt (u mnie około 1,3kg)
  • Słonina - kilka plasterków grubości ok 2-3mm

  • Olej - 2-3 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sos ostry (u mnie jalapeno) - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Papryka wędzona - 1/4 łyżeczki
  • Gorczyca - szczypta
  • Oregano i tymianek suszony - po 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz - odrobina do smaku

Kurczaka wyjmujemy z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Można związać mu nogi, ale nie jest to konieczne. Delikatnie podważamy skórę na piersiach i wkładamy pod nią słoninę. Dzięki temu piersi pozostaną po pieczeniu wyjątkowo soczyste.
Olej mieszamy z sosem sojowym, ostrym sosem, sokiem z cytryny, syropem klonowym i wszystkimi przyprawami. Zostawiamy około 1/3 marynaty - będziemy jej używać w trakcie pieczenia. Pozostałą nacieramy kurczaka bardzo dokładnie.

Wkładamy do piecyka na dolny ruszt i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. W międzyczasie kilka razy smarujemy go pozostawioną marynatą. Można także obrócić go w trakcie pieczenia, aby był równomiernie przypieczony.  
Po godzinie sprawdzamy czy kurczak jest gotowy - można to zrobić termometrem (powinien mieć w środku co najmniej 74 stopnie) lub nakłuć gruby kawałek mięsa - jeśli wypływający płyn jest przezroczysty kurczak będzie gotowy. W razie potrzeby dopiekamy kurczaka jeszcze 5-10 minut.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty