Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Goleń wołowa w warzywach z szybkowaru

Goleń wołowa w warzywach z szybkowaru

Tak przygotowana wołowina jest wyjątkowo miękka i delikatna, wręcz rozpływa się w ustach. Uduszona w warzywach, jest pełna smaku i aromatu.

Składniki:

  • Goleń wołowa - 2 grube plastry
  • Olej - 1 łyżka
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Seler naciowy - 3 łodygi
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Pomidory krojone (w puszce) - 400g
  • Sos sojowy jasny - 1 łyżka
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Woda - pół szklanki
  • Rozmaryn - 2-3 gałązki
  • Sól, pieprz
  • Liść laurowy - 2szt
  • Ziele angielskie - 4szt

Szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę, selera naciowego i cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy.

Na patelni na oleju przesmażamy plastry mięsa z obu stron przez kilka minut, do lekkiego zarumienienia. Zdejmujemy mięso z patelni i odstawiamy. Teraz przesmażamy pokrojone warzywa, aż zmiękną.
Do szybkowaru wlewamy pomidory i wodę, dodajemy liście laurowe, ziele, rozmaryn, sos sojowy, przyprawy, przesmażone warzywa i mięso.

Goleń wołowa w warzywach z szybkowaru
 

Gotujemy na małym 30 minut od momentu złapania ciśnienia. Schładzamy, otwieramy. W razie potrzeby doprawiamy. Można także zagęścić sos 1 łyżką mąki, ale nie jest to konieczne.

Podałam wołowinę z sorgo, ale dobrze sprawdzić się także inna kasza, ryż, kluseczki czy ziemniaki.
 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty