Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Sałatka z tofu, burakiem i perłowym kuskusem

Sałatka z tofu, burakiem i perłowym kuskusem

Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konkretna, idealna na pudełkowe śniadanie.

Składniki:

  • Buraki - 2 małe
  • Pomidory cherry lub koktajlowe - 12szt
  • Sałata - 3 liście
  • Kuskus perłowy - 60g
  • Oregano suszone - 1/2 łyżeczki
  • Płatki chilli - opcjonalnie - szczypta
  • Tofu - 200g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Sos sojowy jasny - 1 łyżeczka
  • Przyprawy - papryka słodka i ostra - po 1/2 łyżeczki
  • Czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Ostry sos (u mnie jalapeno) - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku

Buraki myjemy i osuszamy. Owijamy folią aluminiową lub wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Po lekkim ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.
Polecam piec buraki przy okazji pieczenia ciasta czy obiadu, bo zajmują mało miejsca - będzie taniej i ekologiczniej ;)

Tofu najlepiej przygotować 1 dzień wcześniej. Mieszamy sos sojowy, paprykę słodką, ostrą i czosnek granulowany. Łączymy z pokrojonym w kostki tofu i wkładamy do lodówki na noc. Przed smażeniem mieszamy z mąką ziemniaczaną, smażymy na patelni z łyżeczką oleju.

Perłowy kuskus gotujemy około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy.

Pomidorki kroimy na połówki, liście sałaty rwiemy lub kroimy. Składniki na sos mieszamy.

W miseczkach lub na talerzach układamy obok sienie składniki. Kaszę i buraczki możemy dodatkowo posypać oregano i chilli. Całość zalewamy sosem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty