Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Sałatka makaronowa z surimi


Kolejny przepis z makaronem od Nudli Śląskich. Sałatka z makaronem, paluszkami surimi i papryką. Świetnie sprawdza się jako pudełkowe śniadanie lub przekąska na imprezę.

Składniki na 3 porcje:

  • Makaron świderki paprykowe Nudle Śląskie - 100g
  • Paluszki surimi - 200g
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 100g
  • Cebulki koktajlowe marynowane - 10szt
  • Majonez - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Sos sriracha - 1 łyżeczka

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Studzimy. Paluszki surimi i paprykę kroimy w plasterki, a cebulki na połówki. Kukurydzę odcedzamy. 

Mieszamy majonez, syrop klonowy i srirachę. Sos łączymy z pozostałymi składnikami i dokładanie mieszamy. Sałatkę podajemy schłodzoną.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty