Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Bananoffee z płatkami owsianymi

 

Deser inspirowany Bananoffee pie. Banany, mleko skondensowane, bita śmietana i, dla złagodzenia słodyczy, prażone płatki owsiane. Błyskawiczny deser w pucharku, którym zachwycisz każdego. 

Składniki na 4 porcje:

  • Płatki owsiane - 70g
  • Mleko skondensowane słodzone - 140g
  • Banany - 3szt
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Śmietanka 36% - 200ml
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Do posypania:  prażone ziarno kakao lub ciemna czekolada

Płatki owsiane wsypujemy na suchą patelnię. Podgrzewamy na niedużym ogniu, cały czas mieszając. Prażymy, aż do momentu kiedy płatki lekko się zarumienią i będą intensywnie pachnieć. Odstawiamy do ostygnięcia.

Banany kroimy w kostkę lub plasterki. Zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem.

Do 4 pucharków nakładamy na zmianę:
płatki, mleko skondensowane, banany, ubitą śmietanę, znów płatki, mleko, banany i śmietanę. Na końcu posypujemy prażonymi ziarnami kakao lub startą gorzką czekoladą.

Podajemy od razu lub po schłodzeniu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty