Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Drożdżowy warkocz z makiem i jabłkami


Drożdżowe ciasto z masą makowo-jabłkową z bakaliami. Całość polana lukrem i posypana skórką pomarańczową. Bogactwo smaku, któremu nikt się nie oprze.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • Mąka pszenna - 480g
  • Drożdże - 20g
  • Jajko - 1szt
  • Cukier - 50g
  • Masło - 50g
  • Mleko - 150g
Masa makowo-jabłkowa:
  • Mak suchy mielony - 100g
  • Mleko - 140ml
  • Bakalie - 120g (rodzynki, żurawina, daktyle, skórka pomarańczowa)
  • Jabłka prażone z cukrem - 400g
  • Cukier (opcjonalnie) - 1 łyżka lub do smaku
Lukier:
  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Sok z limonki (lub cytryny) - 1 łyżka
Dodatkowo:
  • Skórka pomarańczowa do posypania

Ciasto drożdżowe:
Mleko podgrzewamy z masłem i łyżką cukru. Powinno być lekko ciepłe, a masło całkowicie się rozpuścić. Dodajemy drożdże i zostawiamy na 10-15 minut.
Zaczyn łączymy z mąką, pozostałym cukrem i jajkiem. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

W tym czasie robimy masę:
Gotujemy mleko. Dodajemy do niego mak i na malutkim ogniu trzymamy, aż mak wsiąknie całe mleko. Dodajemy pokrojone bakalie i jabłka prażone. Gotujemy, nadal na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Uwaga, aby się nie przypaliła! Masę dosładzamy do smaku. Ja dałam łyżkę cukru, ale to zależy od słodyczy jabłek, które dodajecie. Masę zostawiamy pod przykryciem.

Wracamy do ciasta. Po wyrośnięciu, ciasto wałkujemy na kształt zbliżony do prostokąta, na grubość ok 5mm.


Ciasto smarujemy masą, zawijamy w roladę. Roladę kroimy wzdłuż na pół (zostawiamy sam koniec, aby się nie rozpadła). Płaty ciasta zawijamy.


Taki warkocz wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut. W połowie najlepiej ciasto przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia.

Przygotowujemy lukier:
Cukier puder ucieramy z sokiem do uzyskania gęstej, gładkiej, białej masy.


  Po ostudzeniu ciasto polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty