Polecane
Zielony sernik wiosenny idealny na Wielkanoc
Sernik z dodatkiem zielonej herbaty matchy i limonki. Jest pyszny, lekki, a po przekrojeniu pięknie się prezentuje.
Składniki:
Spód:
- Masło zimne - 100g
- Cukier -40g
- Jajko - 1szt
- Mąka pszenna - 200g
- Jogurt naturalny - 1 łyżka
Masa serowa:
- Ser mielony (może być z wiaderka) - 1kg
- Jajka - 6szt
- Masło w temperaturze pokojowej - 100g
- Kasza manna - 4 łyżki
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- Cukier - 1/2 szklanki
- Cukier waniliowy - 1 łyżka
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Skórka z 1 limonki
- Sok z 1/2 limonki
- Matcha - 2 łyżki płaskie
- Barwnik spożywczy zielony
Ciasto robiłam na blasze 35x25cm, na mniejszej sernik wyjdzie wyższy, ale trzeba będzie go dłużej piec.
Spód: Zimne masło kroimy w kostkę. Mieszamy z cukrem, jajkiem, mąką i jogurtem. Ugniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Masa serowa: Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy z odrobiną cukry na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Do żółtek dodajemy ser, masło, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i kaszę.
Łączymy z pianą z białek i delikatnie mieszamy. Dzielimy masę na pół.
Do jednej połówki dodajemy startą skórkę i sok z limonki, matchę oraz barwnik. Barwnik można pominąć, wtedy masa będzie miała bardziej pastelowy kolor.
Na blaszkę z papierem do pieczenia wykładamy zimny spód. Można urywał po kawałku ciasta i wylepić dokładnie blaszkę. Widelcem robimy kilka dziur. Na to wylewamy 2/3 zielonej masy serowej, masę bez dodatków i pozostałą zieloną część. Widelcem delikatnie mieszamy masy.
Pieczemy w 180 stopniach, grzanie z dołu przez 60-65 minut. W połowie przykrywamy papierem do pieczenia, aby się nie spiekło.
Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną matchy.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz