Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Kurczak w sosie hoisin
Smażony kurczak z warzywami i słodko-słono-ostrym sosem hoisin. Jak z azjatyckiej restauracji!
Składniki na 2 porcje:
- Kurczak mięso z udka bez kości - 300g
- Olej sezamowy - 1 łyżka
- Brokuł - 1/2 szt
- Kapusta biała - 1/8 główki
- Cebula - 1 szt
- Czosnek - 2 ząbki
- Pędy bambusa - 100g
- Sos hoisin - 140g
- Przyprawa 5 smaków - 1 łyżeczka
- Pieprz do smaku
Jeśli danie podajemy na żeliwnych talerzach, przed
rozpoczęciem gotowania wkładamy je do zimnego piekarnika i podgrzewamy
do 180 stopni. Na rozgrzane talerze wyłożymy gorące danie, które będzie
pięknie skwierczeć i zachowa temperaturę na dłużej. Kurczaka można
oczywiście podać na zwykłych talerzach.
Kurczaka kroimy na kawałki. Smażymy na oleju sezamowym po 3 minuty z
dwóch stron. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, różyczki kalafiora,
poszatkowaną kapustę i pędy bambusa. Doprawiamy 5 smakami i pieprzem.
Smażymy krótko, na dużym ogniu, często mieszając. Warzywa powinny zostać
chrupiące. Zalewamy sosem hoisin i smażymy jeszcze 1-2 minuty. Kurczaka
z warzywami wykładamy na talerze. Podajemy z ryżem lub smażonym
makaronem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz