Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Błyskawiczny deser kokosowy


Przepyszny deser na bazie jogurtu Skyr z kokosem, kajmakiem i gorzką czekoladą. Zrobicie go w 10 minut.

Składniki na 4 porcje:

  • Jogurt Skyr - 500g
  • Kajmak (lejący) - 150g
  • Wiórki kokosowe - 100g
  • Aromat kokosowy lub waniliowy - kilka kropel
  • Czekolada gorzka - 40g

Jogurt miksujemy na wysokich obrotach miksera z masą kajmakową i aromatem. Dodajemy kokos i mieszamy łyżką. Deser rozdzielamy do 4 salaterek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy desery. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty