Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Sałatka makaronowa z salami i siemieniem lnianym


Sałatka idealna na kolację lub śniadanie do pracy. Makaron z salami, warzywami i dodatkiem zdrowego siemienia lnianego! Pysznie i kolorowo!

Składniki:

  • Makaron - 100g - u mnie małe muszelki od Nudli Śląskich
  • Salami - 70g
  • Pomidory - 2 szt
  • Pomidory suszone - 2 plastry
  • Oliwki czarne - 10szt
  • Kukurydza konserwowa - 70g
  • Siemię lniane - 2 łyżki

Sos:

  • Olej spod suszonych pomidorów - 2 łyżki
  • Cukier - szczypta
  • Zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. Dodajemy kukurydzę, pokrojone pomidory, pomidory suszone i oliwki.
Salami kroimy na plasterki lub w kostkę. Dodajemy do sałatki.
Składniki na sos łączymy. Mieszamy z sałatką.
Sałatkę schładzamy, najlepsza jest na zimno. Przed podaniem posypujemy obficie siemieniem lnianym.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty