Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Krupnik na sercach drobiowych


Krupnik na serduszkach z ziemniakami i kaszą - tradycyjne danie, które kiedyś często gościło w moim domu. Sprawdźcie mój bardzo prosty przepis na pyszną zupę!

Składniki na 4 porcje:

  • Serca drobiowe - 600g
  • Ziemniak - 2szt średnie
  • Marchew - 1szt
  • Cebula suszona - 1 łyżka
  • Pietruszka - 1 szt
  • Liść laurowy - 3szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Kasza jęczmienna - 70g
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowujemy serca - dokładnie je myjemy i osuszamy, odcinamy tłuszcz i pozbywamy się wszystkich skrzepów krwi. Serduszka możemy dać w całości, pokroić na pół lub w pasterki, zgodnie z własnymi upodobaniami. Ja użyłam połówek.
Serca zalewamy wodą, dodajemy liście i ziele, suszoną cebulę, pietruszkę i marchew. Marchew można dodać w całości lub w pasterkach. Doprawiamy. Kiedy zacznie się gotować dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Całość gotujemy około 20-25 minut. Dodajemy opłukaną kaszę jęczmienną i gotujemy, aż kasza będzie miękka. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty